Row, row, row the boat :D

 Il mananca pe Baicu ideeile si zice sa mergem cu barca pe Jiu,  printr-un concurs extraordinar de imprejurari stelele se aliniaza si se compune o echipa de temerari din Baicu, Cucu, Funky, Io si varasu lu Baicu.

Actiunea demareaza cu recuperarea barcii, montarea ei pe masina si Funky care vaneaza motociclisti cu lasoul. Sforirea sanatoasa a barcii se incheie cu o degustare de vin de kiwi, un chec de ciocolata si inghetata de ciocolata cu menta asezonate cu un film cu morcovi aka “Shoot ‘em up” (recomandabil oricui vrea sa se amuze cu un film de actiune).

            Se face ora doua si ceva noaptea si incepem sa misunam prin casa, Baicu gateste niste jumari si mancam (iar); il sunam pe Funky in telefonul caruia se aud sunete ritualice de ucideri de virgine si zgomote de discoteca “ummm wtf? / sunt in Club A treceti si voi sa ma luati / wtf wtf wtf? asta iar n-a dormit…”.  Pornim la drum, il culegem pe varu lu Baicu ( echipa tehnica de asistenta pe parcursul zilei), apoi glont catre Club A, pe la ora trei si ceva recuperam un roacker nedormit, detour catre tineretului sa recuperam bagajul si apoi catre autostrada si Pitesti .

Io unu adorm, nu mie clar cand parasim Bucurestiul retin doar partea cu “Daca mergem la Valcea trecem si pe la Talmaciu? / genuchi de porc cu fasole dude…”. Ma trezesc in curba exotica de pe Dealu Negru si Baicu opreste sa mancam niste mici (iar mancam?). Infulecam un total de 10 mici, un carnat subtire si unu gros si ne punem iar in miscare, se face dimineata nu stiu unde suntem, oprim sa laum o cola si o apa minerala ca tanti din bodega nu avea plata…

Trecem prin Targu Jiu, dorm, intram pe valea Jiului, ne holbam din loc in loc la rau, ne hotaram ca urcam pe el pana la un punct si dupa aceea ii dam la vale cu barca. Urcam urcam…la un moment dat  undeva mai sus de Lainici vedem ca se construieste ceva..aa amenajare hidroelectrica, pana mea.. cert ie ca intra Jiul intr-un santier si are cursul betonat.. ne uitam chioras..facem calcule daca om incape.. si continuam in sus, ajungem la Petrosani si logic mergem sa mancam (din nou) ca doar ie noua si ceva dimineata 😀 (remarca de genu “frate de ieri seara mananc in continuu, hai sa si facem ceva” din partea subsemnatului) Dupa o masa serioasa de dimineata luam iar masina si continuam sa urcam catre Petrila, more or less pe malul Jiului cat ne permite soseaua pana cand blocurile devin case, gasim un pod si debarcam pe un tapsan pe malul stang al Jiului.

Incepem sa despachetam barca, dam la pompa… pompa sparta in vreo 2 locuri, avansam greu, tragem niste duct tape pe pompa si bagam viteza. Pe la 10.30 barca umflata ne asteapta, luam cu noi un rucsac pe care il legam de barca si inca vreo 2 plase cu echipament de apa, o tasca impermebila in care sunt actele si mobilu Baicilor (ale mele erau intro punga in rucsac), ne inarmam cu vasle (nu inainte sa imi schimb adidasii cu sandalele lu' Cucu) si purcedem pe apa la vale, echipa tehnica insfaca masina si porneste spre Petrosani.

Inaintam dubios mai mult de 300 de metri prin ape nesigure, in fata la lopetile mari stam Io si Baicu, Funky si Cucu in spate la lopetile de ghidaj. Apare primul obstacol un pietroi mare in mijlocul albiei, incepem sa dam sanatos la lopeti, barca se intoarce pe o parte, Baicu urla ordine ca un capitan cu permis ce este, si.. lovim piatra in plin cu lateralul barcii in cea mai proasta pozitie posibila. Baicu zboara peste bord din piatra in piatra, io incerc sa stau da ma zboara curentu si pe mine, inghit apa, cumva in cadere apuc parama si reusesc sa ma opresc dar dau drumu la vasla, vasla se duce pe apa sambetei (a se citi Jiului), barca se varsa, pachetele nelegate fug din ea, totul ia apa apuc sa il vad pe Baicu ca arunca  o vasla pe mal si taraste un pachet afara din apa. Ma impleticesc catre mal, vad vasla ducandu-se (ma gandeam ca o prinde Baicu ca era mai in fata) aud un “alearga dupa ea pe mal”, abandonez locul esuarii si ma lansez in urmarire.

Fuga, fuga vasla nicaieri… fuga fuga.. sar peste oameni aflati la plaja si o piatra cretina imi intra in sanda, fuga, fuga schiopatata si victorie vad vasla saltand pe apa in fata. Imi trag sufletu cateva secunde si continui printre Petrileni lenesi, depasesc vasla observ undeva in urma ei si unul din pachetele cu echipament suplimentar, ma reped in apa… din pacate prematur, vad vasla cum trece voioasa la vro 3 metri de mine. Fuck… chinuiete sa iesi din apa, alearga iar, depasesc vasla cu mai mult spatiu, intru in apa ma bat cu curentu', ma pozitionez teapan in calea ei si gata.. tin vasla in maini :D… din pacate pachetu se pozitioneaza mai pe stanga si nu pot sa ajung la el; fuck, fuck, fuck ma tarai afara din apa, abandonez vasla pe uscat si fug din nou pe mal. Depasesc pachetu, intru in apa cam in mijlocul cursului. Deja curentu' ie puternc si nu prea mai pot sa stau in picoare, ma las dus de curent in timp ce fac salturi catre stanga, ma pozitionez pe pachet il prind si cad rupt de oboseala, nu mai sunt in stare sa ies inapoi pe malul stang asa ca ma las purtat de curent si din inca vreo doua salturi ajung langa malul drept, apuc o tufa si respir.

Incet, incet traversez raul inapoi, recuperez vasla de unde o lasasem si pornesc catre locul accidentului. Remarc pe drum ca alergasem vreun kilometru si ceva dupa afurisenia de vasla, incep sa ma gandesc ca asta ie pana mea.. poate ar trebui sa reincercam pe un curs mai potolit cum ar fi un lac :D, imi zic ca suntem cam moruni si ca ar trebui sa ne gandim de doua ori daca continuam…

Intre timp restul lumi se adunase din rau, scosesera barca se pregateau sa porneasca din nou, bilantul pagubelor.. totul ud leoarca si doua sticle mari de apa pierdute pe rau. Ne hotaram sa legam totul de barca si primesc o pereche de espadrile de surf in locul sandalelor lu' Cucu care deja ma cam chinuiau pline de nisip si ude fiind. Cu jumate de inima iau vasla in mana le povestesc cam cei inainte si… repornim. Baicu trece in spate sa ajute la carmit si Cucu trece cu mine in fata la lopeti viteza.

Spre surprinderea mea ne descurcam mai bine, ferim niste pietroaie, reusim sa ne incadram printre niste piloni de pod trecem de locurile in care prinsesem vasla si ne avantam din nou in necunoscut. In fata mi se pare ca dispare nivelul apei asa ca profit de o mica esuare langa un pod (prilej sa vanam niste sticle noi cu apa) si cercetez inainte… si Fuck.. o captare de apa.. uarever..cadere in doua trepte prima de vreo 3 metri a doua de vreo cinci. Ma intorc la barca si propun sa ocolim pe uscat. Ne apucam sa plimbam animalul, paznicele de la mina se uita chioras la noi (mda, periplul asta se petrecea in interiorul campusului minei :P, noroc ca era sambata). Parcam barca pe un pod si Funky fuge sa procure apa de la un ciosc in vreme ce noi cautam o cale sa coboram cu tot cu barca catre firul Jiului. Funky se intoarce cu 2 sticle si cu chiu cu vai coboram barca pe o panta imburuienata pe langa un nene care pescuia linistit si caruia probabil ii speriem pestii.

Continuam la vale, ne scurgem fara incidente depasim ceva pietre..trecem dupa curent de pe o parte pe alta si ajungem undeva intre niste livezi, acostam la o poienita inierbata si insorita. Ne odihnim oasele, ne incalzim si uscam un pic, apoi hop iar in barca si valea la vale. Coboram, trecem pe langa oameni iesiti la scaldat si pescuit pe sub un pod si peste niste pietre trecem cu stil, fara sa ne rasturnam, invartim barca mergem nitel cu spatele inainte apoi repozitionam si deja ne intra in cap ca suntem cool. Plutim in continuare si tragem la alta poienita pe malul stang sa mai unflam barca ca aparent pierdeam aer. Dupa cateva pompe cam in gol declaram totall loss si sunam echipa de interventie sa ne procure o pompa din Petrosani, cu aceeasi ocazie consultam GPS-ul si observam ca suntem cam in dreptul centrului orasului desi la noi se vad doar copaci si dealuri. Curgem la vale, stabilim sa ne intalnim undeva dupa Petrosani si dam la vasle. Caldut, placut apa curge cand mai tare cand mai incet, trecem pe sub un pod de cale ferata tocmai cand trecea si un tren pe el, mai intrebam localnicii iesiti la pescuit de existenta eventualelor cascade.

Depasim un pod rutier si tragem pe alt tapsan sa vedem unde trebuia sa ne intalnim pentru pompa, ajungem la concluzia ca tocmai am ratat podul, masina de interventie a ajuns cam la 3 – 5 minute dupa noi asa ca trebuie sa stabilim alt loc de intalnire, ne vorbim ceva de o insulita/ poienita care trebuie sa fie mai in fata, ne reimbarcam si continuam.

Raul se cam imprastie in doua parti ocolind o insula cu copaci cazuti si multe buruieni; “pe stanga ? ba nu pe dreapta / ba mai bine pe stanga..uite. . Cucule daai ..” Fuck, ne prinde curentul si ne scurgem catre dreapta; Baicu zice ca este mai bine, potrivim barca pe pozitia unde copacul pare mai putin des si spargem blocada cu toata forta, barca inainteaza ajutata de curent dar copacul nu se da dus, barca trece pe sub el, Fuck “toata lumea pe spate, io si Cucu ne pliem in barca, nu vad nimica in spate, ramurile trec direct peste noi, barca penetreaza blocada ne sculam. Ma uit in dreapta Cucu, mai in spate Baicu, ma uit brusc speriat la copacu pe sub care trecusem “Baaa undei Funky?” din fericire era doar in unghiu meu mort, suntem toti in barca. Deodata Baicu “Baa unde mie casca? Uat? Ma uit la el ..vad ca nu mai are casca in cap, ma uit in ramurile copacului… nimic (acum trebuie sa explic time freeze-ul asta, barca trecuse de primul copac si era acum oprita intr-un soi de triunghi de copaci cazuti de aceea stationam si aveam timp de dezbateri). Declaram casca pierduta si incepem sa ne facem drum prin urmatori  doi copaci cazuti, impingem cu lopetile in ramurele, ne mai trage apa si scapam. plutim pe niste ape relativ lejere cu mici bulboane ici colo si deodata, “Baaa uite casca” intradevar undeva in fata la vreo 200 de metri se vede ceva alb saltand pe apa. Consens total, mainile pe lopeti, incepe urmarirea. “Dupa ea/ Hai ca o prindem / Toti acu/ Cucu dai / Hike invers “ Trecem pe langa un pescar mirat de cavalcada noastra; dam la lopeti de zor, casca se apropie inca 20 de metri, 10 si daa. Am recuperato si pe asta, bine echipa :D. Mai facem maxim un kilometru pe langa pietre mai mari iesite din apa si tragem la mal in dreptul unui perete betonat, inalt de vro 5 metri, deaspura caruia pare sa fie soseaua. Observam in fata inceputul unui santier si ne prindem ca am ajuns langa amenajarea hidrocentralei. Avand pozitie langa sosea chemam echipa tehnica, si pornim in cercetarea santierului.

Pompa noua ajunge la noi in timp ce bantuim prin santierul parasit si un nene ne zice ca nu avem voie sa trecem prin amenajare, dezbatem cu el faptul ca ie apa publica si ca avem voie sa navigam, ridica din umeri si zice ca lui i se rupe daca patim ceva. Terminam de studiat pasajul dinainte, ochim o ruta pe praguri si un unghi de intrare in canalul colector si ne intoarcem la barca. O umflam bine cu noua pompa, legam totul ne adunam tupeul si ne lansam. Ni se fac primele poze si filmulete, ne potrivim unghiul de intrare “Dai Cucu, dai Cucu, hai Hike, mai tare Hike” ne proptim usor cu stanga barcii in ditamai stanca, ne zdruncinam nitel, luam apa in barca din bulboane dar ne incadram decent pe coridor si plutim vitejeste. “Dai Cucu, hai Cucule” ne apropiem periculos de peretele din dreapta al tunelului, inca cateva lopeti, trecem pe sub niste cascade artificiale, apa in barca.. inca nitel sii daa am iesit din canalul colector suntem cei mai cul, manevram barca catre un pietris apropiat si incepem sa scoatem apa.

Se umfla deja tarata in noi “moama..gata. .merge bine ne descurcam” dar Jiul ne rezerva surprize inca, manevram de zor da tot luam o ditamai stanca in barca..din fericire ne desprindem din ea  si incepe lupta cu bulboanele. Sus jos, sus jos “Hai acu toti/ inainte, dati ma la lopeti” urcam un ditamai valu luam apa din fata si ne prabusim intr-o groapa chiar sub el, coafiura rezista totusi, luam apa multa in barca..dar ne mentinem plutitori si incepem sa cautam alt loc in care sa ne oprim sa mai scoatem apa. Masina de asistenta trece pe langa noi pe sosea, ne gandim ca mai avem nitel si trebuie sa ajungem la poienita/ insulita. Jiul devine mai rapid, trecem din bulboana in bulboana, vrem sa tragem la un mal dar nu reusim din cauza curentului. Il vedem in fata pe varu' lu Baicu pe niste maluri largi cu piatra cum ne face poze, incercam din nou sa iesim la mal dar curentul nu ne prea permite. Trecem rapid printre niste bulboane, mai ocolim niste stanci si in sfarsit raul se mai relaxeaza un pic. Dam sa tragem la un mal sa scoatem apa care umplea barca (noroc ca erau chestiile legate, nu de alta dar deja pluteau vesele prin barca), ne apropiem de mal, Baicu apuca o piatra, da curentul trage in continuare si nu reusim sa ne ancoram deci continuam… In sfarsit in stanga se deschide o mica plaja care urca direct in sosea, manevram barca langa mal, apuc o piatra, punem lopeti frana si in sfarsit acostam. Ajunge si echipa tehnica, incepem sa scurgem apa din barca, ne tragem sufletul si ne relaxam. Ie aproximativ ora 6 si suntem un pic obositi ca sa nu mai zic de uzi :P. Ne schimbam cu haine uscate, impachetam barca, o urcam pe masina si decidem ca ar fi timp sa pornim catre casa. Pe drumul de intoarcere oprim la restaurantu ala smecher din Targu Jiu (sa zica Visan cum il chema) si nu gasim genuchi de porc, dar ne delectam cu niste portii imense de ciolan cu fasole care potolesc orice urma de foame am avea. Undeva pe la 12 spre 1 noaptea intram in Bucuresti.

Concluzii or sumthing, cand te dai cu barca, tre sa legi tot ce iei cu tine de barca, just in case (tre sa ne mai gandim la legatu vaslelor de maini, desi creca ie dupa cum zicea un clasic “daca scapi vasla din mana ie clar ca esti prea varza pentru sportu asta”); hainele de munte care se usuca usor sunt okey.. in special daca ie un pic caldut afara; trebuie niste ghetute okey de placa, barca, surf, sport acvatic uarever pentru ca pietrele in care calci cand tragi barca la mal sau prin apa musca; ar mai trebui o punga sigilabila mare pentru efecte personale (ale mele au sucombat in pungi de “Nic” hmmm.. tre sa imi iau un mobil nou 😛 ); mai trebe exersat pe ape mai calme sportu asta.. si studiat luatul curbelor. Cel mai important: NU vrei sa tii genuchii pe jos pe fundul barcii in timp ce navighezi, pietrele de sub apa doare 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.