RT – Muntii Baiului, 23 ianuarie 2010

        Cu biletele de minigrup deja luate, ne adunam sambata dimineata pe la ora 7 in Gara de Nord: eu, Pancu, Hike, Monica, Mirela, Alex, Vali, Catalina si Costel. Dupa obisnuitul fast-breakfast oferit de McDonald's sau Guliver ne indreptam spre peronul plin de lume cu schiuri, placi, sanii (din plastic sau metal, dupa gust) la care trebuia sa fie garat acceleratul nostru de 7:30. Insa nici urma de tren, dar parca nici nu se simte gerul care se anuntase. Cu intarziere de vreo 10 minute apare si trenul inzapezit, ne luam in primire compartimentele si o pornim la drum. Incepe sa se bage caldura (in unele compartimente) sau sa se bage zapada… pe geam (in alte compartimente). Dupa Campina se aduna intarzieri, se discuta despre traseu, despre frig si despre mancare. Hike are o strafulgerare si parca isi aminteste ca trenul nostru nu opreste in Azuga (unde vroiam sa coboram) asa ca sunem urgent la info CFR-Vladut dar nu raspunde. Asa ca il abordam pe Nas:
– Ne puteti spune daca trenul opreste in Azuga?
– In mers nu opreste!
– ???
– Uneori mai opreste dar nu stiu ce sa va zic

        Am impresia ca Nasu' ne ia la misto, normal ca in mers nu opreste pentru ca de aia e in mers insa mai insist dar primesc acelasi raspuns. Mi-a trebuit ceva pana sa ma prind ca Nasu' se referea la "Mersul Trenurilor", dar nu ne incanta deloc descoperirea. Nu-i nimic, vedem daca opreste in Azuga, iar daca nu, coboram in Predeal si vedem ce facem. Intre timp suna si Razvan Cretu' care cica vine si el cu Mihu cu masina pentru ca nu au mai plecat in Parang. Stam in Comarnic, stam in Sinaia, stam in Busteni si cand plecam suna si Ioana ca pe unde suntem si tocmai constata ca eram in trenul care-si tragea vagoanele prin fata ochilor ei (nu in presonalul care avea intarziere si mai mare). Nu-i nimic, din nou, se suie in masina alaturi de Emil si se tin dupa noi. Gara din Azuga am vazut-o intr-o mare viteza asa ca am coborat in Predeal unde ningea. Mergem in gara, nici o posibilitate de tren spre Azuga asa ca dezbatem variantele: traseu Clabucetul Azugii (nu, ca lu' Pancu nu ii place drumul pana la Susai), traseu Lacul Gavan (nu ca e plictisitor), traseu spre Diham (vorbesti serios???)… Hotaram sa ii asteptam masinile si sa imbarcam toti 13 si sa mergem inapoi in Azuga. Vine Ioana cu masina si pleca primii 6 si in asteptatea masini lui Mihu (pe Cretu il convinsesem sa se dea jos din masina in Azuga si sa ne astepte si asa incapeam si noi mai lejer) apare un microbuz si ne suim. O sun pe Mihu ca sa nu mai vina, deja e pe drum, ma dau jos sa o astept si pleaca microbuzul cu ceilalti. Suna Mihu care cica a trecut de gara, ma duc sa o caut, cica s-a mai intors, nu o vad pe nicaieri si dupa mai multe telefoane apare din sensul opus in care o cautam. Ceilaltii se pare ca sunt in Azuga si au pornit-o spre partia Sorica… Ajung si eu cu Mihu in Azuga (unde ne intampina un frumos soare) si il cautam pe Razvan Cretu' la locul unde fusese dat jos si abia il gasim, intr-o bodega cu o sticla de bere Azuga luata cu 1,7 lei. Luat bagajele, echipat si uite ca pornim si noi spre partia Sorica unde ii gasim pe ceilati la adapost de sutele de schiori si satui de atata kurtoscolaci.

           La ora 13 pornim si noi pe traseu, urcam din greu pe langa partie infruntand cu greu valurile de praf de zapada trimise cu drag din frane de schiuri si placi. Ne incalzim, parca nici nu e prea frig si iesim sus pe culme, la capatul telegondolei, la ora 14:30. Aici vant, punem la loc hainele debarasate la urcus si luam o mica pauza de gustare si toaleta. De aici incepea ceata, ne intrebam daca ne ajung cele 4 ore care au mai ramas pana la tren. O pornim prin ceata, marginea drumului care urca spre creasta e acoperita cu putina zapada asa ca inaintam fara efort, mai ales ca dupa urme se pare ca au mai fost cativa temerari inaintea noastra. Incepe sa bata din lateral un vant rece insa mai dispare cand ajungem pe sub culme… In fata distingem cativa oameni, cand ajungem langa ei constatam ca erau cu placile si se dadeau 10m de pe un varfulet (vf. Urechea – 1715m). Cand se ridica putin ceata vedem ca urmele urca o cornisa si apoi o coboara, iar in capat se distinge un om. O luam si noi pe acolo, zapada e mare iar cornisa nu era asa periculoasa cum parea, era mai mult un namat. Constatam ca suntem sub Vf. Cazacu (1753m) iar acum culmea o coteste spre sud. Brusc iesim din ceata si ne bucuram de privelistea muntilor inzapeziti din jur: Culmea Petru-Orjogoaia la E, Muntii Gorhotisului la SE si peretii stancosi ai Muntilor Bucegi la V. Omul nostru din fata se vede clar acum, cara si ceva schiuri in spate si urca spre Vf. Baiutul (1826m). Il urmam si noi si vedem un grup de vreo 5-6 persoane care coboara pe Culmea Zanoaga, pe unde vroiam sa mergem si noi. Nu mai urcam pe varf, mergem pe drumul de pe curba de nivel luptandu-ne cu nametii si iesim si noi in Culmea Zanoaga. O mica pauza de gustare dar cum soarele apunea se simtea frigul din ce in ce mai tare. Ne uitam la ceas si constatam ca este ora 16:30 si ca mai aveam doar 2 ore ca sa ajungem la tren asa ca o pornim la coborare in pas alert. Trecem de stana, intram in padure si continuam pe drumul forestier, se intuneca, noi o dam inainte, apare si ceva gheata pe sub zapada iar la o bifurcatie ne regrupam insa Pancu si Razvan Cretu' nu apar. Vorbim cu ei, se pare ca au luat-o pe o scurtatura si mai avem doar 30 minute pana la tren si noi suntem tot in padure. Imediat la urmatoarea curba se zaresc luminile Busteniului – Poaiana Tapului si dam de o scurtatura care coboara direct la primele case. O luam pe stradute si iesim in DN 1 si mentinem ritmul pana in gara. Am ajuns la fix, insa trenul are intarziere :). Mihu, Razvan Cretu', Ioana si Emil iau microbuz spre Azuga pentru a-si recupera masinile. Dupa vreo 40 minute apare si trenul care era cam gol, ne insalam lejer in doua comaprtimenete si toate orpirile si intarzierile nu ne-au afectat pentru ca eram prea atenti la jocul de canasta pe care-l incinsesem. Am ajuns la Bucuresti la 22:45 cu o intarziere de 1h30min, nimic special 🙂  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.