Hornul Tiganesti – Omu – Valea Alba

de Marean:
Sambata, 16 mai, anul de gratie 2009…suna telefonu, ridic receptorul este Manuela; nu este, este ora 4:15 foarte dimineata.
Cu mare lene ma dau jos din pat, un dus rapid o cafa mare si o tigara si am fugit. Ratez primul metrou, dar totusi ajung in gara la timpul stabilit de Babau ”cel tarziu la fara dooscinci, Marine”. Cu Harciogu ma intalnisem in metrou, Hike si Monica erau deja acolo. Urcam frumos
in vagon, ne ocupam locurile civilizat (fiecare pe cate o bancheta).
Intre timp mai apar doua celebritati: Mihai Cernat si celebrul Mihai Zidaru. In acelasi vagon urca si Iojen cu pretena din dotare, ei merg la cocot la Tamina. Radem, glumim dar deodata totul se intuneca….apare si domnul Liviu Patrulea (Babau pentru neinitiati).
Si trenul plecaaa…si noi radeam, si Babau dormea. Am ajuns foarte repede in Sinaia, unde ne astepta un microbuz care ne-a carat pana in Busteni unde am alimentat la magazinul deschis ”una-n-truna” cu salam, cascaval, cioco si doi “rusi”.
Un nene taximetrist parea dornic de un chilipir matinal si ne-a intrebat daca dorim un taxi, dar noi vajnici oameni de munte l-am refuzat politicos si am pornit spre Gura Diham injurand de zor drumul asta pacatos.

Prima oprire am facut-o la Gura Diham unde am papat ceva, un suc, o samanta, iar Cernat si Zidaru au hotarat ca unul dintre rusii trebuie sa mearga pe munte travestit.
Pornim hotarati pe panta “mea” si ajungem destul de repede la Poiana Izvoarelor, unde initial era prevazuta o bere, dar am renuntat la idee. Dupa un scurt popas in poienita din fata cabanei, am pornit frumos, pe Tache catre Malaiesti. Soarele incepe sa imprastie norii si ceata care acopereau frumuseata de creste si vai inca pline de zapada.
Fara peripetii ajungem la Malaiesti, unde bagam ceaiuri, mai imbucam ceva, mai discutam, analize pe “text”.
La 13:30 incercam sa-i dam, cu praf de mers, eu cu Zidaru pe Hornul Mare, iar restul pe Hornul Tiganesti, urmand sa facem jonctiune la statia meteo. Si pornim…si sunt gras si fumator si hornul e dat dracu de lung. Zidaru baga urme in fata iar eu dupa el. Ajungem in cresta si dupa o scurta pauza pornim catre Omu. Din spate vin tare cei doi meseriasi, Cernat si Harciu care ma depasesc. La statia meteo suntem intampinati cu raceala si suntem indrumati catre cabana….si da!!! s-a deschis cabana Omu.
In cabana mancam bine, bem ceai, iar Zidaru se catara pe pietroiu cel mare din spatele cabanei si intra in legatura cu “Novacii” care-i spun si cuvantul magic care ne v-a deschide poarta catre taramul lor. Dupa o ora de frecat duda la Omu plecam catre destinatia finala a primei zile…taramul Novacilor. Dupa doua ore in care am balaurit pe platou am ajuns la Novaci, unde am fost primiti cu mare caldura de catre un Novac cu parul carunt care ne-a condus catre camera de oaspeti, ne-a dat un bax de apa minerala si s-a retras discret….
In bucataria Novacilor, am mancat, i-am urat viata lunga lu’Babau, iar dupa masa unul dintre rusi a fost sacrificat in cinstea novacilor.
Noaptea a fost una calduroasa si vesela…
Tarziu in noapte am adormit leganati de zgomotul facut de navele Novacilor si caldura emanata de caminul lor primitor.
Adoua zi ne-am luat la revedere de la gazdele noastre, lasandu-le ofranda pe cel de-al doilea rus….pe travestit. Am coborat fara peripetii pe Valea Alba, iar “la verdeata“ ne-am intalnit cu Bacea, Ice si amicii lor, care urcau pt a cobora pe Valea Malinului.
In Busteni am mancat si beut cateva beri la Unchiul Jack, unde Zidaru l-a deranjat prin limbajul colorat pe un nene care era pe terasa…asta e…daca se trage din familie de pictori…
La ora 14:50 eram deja in tren (trenul lu’ Harciogu…ca prea a fost ieftin)
FU’ O TURA MISTO!!!!!

Marean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.